Blogi

Yrittäjä kuntoon – Hypoxikokemuksia

Jo vuosien ajan olen tämän tästä ehtinyt haaveilla Hypoxin pidemmän hoitojakson kokeilemisesta, mutta yrittäjyys ja muu elämä eivät ole olleet suotuisia sen toteuttamiselle ja olen aina siirtänyt asiaa vain mielessäni eteenpäin.  Tänä keväänä viimeinkin asiat soljuivat sujuvasti lähes yllättäen siihen suuntaan, että löysin itseni konsultaatiokäynniltä joensuun Hypoxi-studiolta ja siitä lähti ajatus yrittäjän hyvinvoinnin keväästä. Ensimmäisellä veloituksettomalla konsultaatiokäynnillä pääsin testaamaan Hypoxi-laitteita, joista ihopuku sekä kuntopyörä olivat ne laitteet joiden avulla yhdistelmähoito tultaisiin toteuttamaan. Kun tähän hoitojaksoon yhdistyi vielä Urban Basicsin kanssa sovittu urheiluvaatteiden ja niiden materiaalien kestävyyden testaus alipaineistetussa ympäristössä, olin valmis kokeilemaan 12 kerran jakson Hypoxia ja aloittamaan projektin nimeltä “Yrittäjä kuntoon”.

Aivan ensimmäisellä käynnillä selvitettiin, mistä Hypoxissa ylipäätään on kyse. Kyseessä on laiteympäristössä ali- ja ylipaineen avulla toteutettu vaihteleva ilmanpaine, joka edesauttaa rasva-aineenvaihduntaa kevyen liikunnan avustuksella. Hypoxi-laitteet sekä ihopuvut kohdentavat rasvanpolton nimenomaan keskitetysti ongelma-alueille eli hyvin yleisesti kohderyhmällä ala- tai keskivartaloon. Ylävartalon osalta verenkierto toimii yleensä luonnollisesti paremmin, joten laitteilla kohdennetaan rasvanpolttoa kohdistetusti erityisesti ongelma-alueille.

Ensimmäisellä konsultaatiokäynnillä täytimme ensin esitietolomakkeen, jonka tarkoitus oli kartoittaa hoidon mahdolliset esteet sekä yleisesti tämänhetkinen terveydentila ennen hoidon aloittamista. Hypoxi on yleisesti hyvin monipuolisesti asiakkaille sopiva luonnollinen hoitomuoto, ellei lääkäri ole määrännyt liikuntakieltoa tai hoitoa aloittavalla asiakkaalla on todettu jokin muu liikkumista estävä sairaus. Terveydentilan tulee hoitoa aloittaessa olla normaali. Myös sairastetut flunssat tulee olla podettu kunnolla ennen hoitojaksoa, eikä jakson aikanakaan flunssan iskiessä saa jatkaa treenejä. Kyseessä siis normaaliin liikuntaan yleispätevästi soveltuvat ohjeistukset siitä, milloin on paras hetki saada kaikki hyöty irti hoidoista. Myös kova stressi tai huonot yöunet voivat yllättäen olla jarruna parhaalle mahdolliselle tulokselle. Tosin tämän oman kokemukseni perusteella uskoisin, että Hypoxin avulla voi myös lievittää stressiä sekä mahdollisesti jopa parantaa yöunia sen rentouttavan vaikutuksen kautta!

IMG_4395

Joensuun Hypoxi-studio sijaitsee osoitteessa Kaislakatu 6 ja sieltä löytyy kaikki Hypoxi-laitteet ihopuvusta kuntopyöriin, sekä Vacunaut-kävelymattoon.

Joensuun Hypoxi-studiolta Kaislakadulta löytyy useampi hoitolaite, joista ensimmäisenä pääsin kokeilemaan ihopukua. Hypoxi Studiolla tammikuussa 2018 aloittanut uusi yrittäjä Marja Vento puki sukelluspukua muistuttavan Hypoxi-haalarin minulle päälle ja sen jälkeen sai kellahtaa selälleen punaiselle pedille odottamaan jännittävintä vaihetta, jossa pukuun kytkettiin letkut. Ihopuvun alle suositeltiin puettavaksi pitkähihainen paita sekä pitkät housut ja sukat. Näyttöön naputellaan tarvittavat säädöt ja laite alkaa hitaasti imeä puvusta ilmaa pois letkujen avulla tehden puvussa makaavasta tiiviin vakuumin paketin. Puvun kaulus on tiiviisti kiinnitettynä, ettei ilma vuoda siitä ulos ja jalkaterät ovat umpinaiset. Kokemus on ensimmäisellä kerralla jännittävä ja erikoinen, mutta siihen tottuu todella pian. Kun huomaa, että tiiviisti pakattunakin hengitys kulkee normaalisti ja tuntemus on kuin vedessä märkäpuvun liimautuessa ihoon kiinni, tällä kertaa vain kuivalla puvulla.  Kun puku on tiivis, alkaa varsinainen ilmanpaineen tuoma kuplinta ihon pintaa vasten. Pienet kuplat puvun sisällä tuntuvat vähän porekuplilta ja ne poksahtelevat kevyesti kuin popcornit hieroen ihon pintakerrosta kevyesti. Ihopuvussa makaillaan 20 minuuttia, jona aikana voi katsoa vaikka tv-ohjelmaa tai vain makailla rentoutuneena silmät kiinni.

IMG_4378

Ihopuvussa makaillaan vakuumissa paketissa 20 minuutin ajan aina yhdellä hoitokerralla.

Yhdistelmähoidossa ihopuvun tarkoituksena on nimenomaan lämmitellä ja saada verenkiertoa sekä aineenvaihduntaa toimimaan ennen seuraavaa vaihetta, joka on enemmän liikkunnallisempi vaihe Hypoxi-hoidossa. Ihopuvun vaikutuksena on pidemmillä hoitojaksoilla sileämpi ja kimmoisampi iho sekä näkyän selluliitin tasoittuminen. Kokonaiskokemuksena ihopuku on ihanan rentouttavaa kellumista arjen kiireiden yläpuolella, porekuplissa makaillessa unohtuu hetkeksi koko ympäröivä maailma ja se jos mikä on hyvinvointoihoidoissa tärkeää luksusta!

IMG_4380

Hypoxi-kuntopyörän näytöltä voi seurata sykettä ja optimaalista kierrosaikaa 30 minuutin pyöräilyn aikana.

Kun ihana porekylpy on kelluttu läpi, alkaa aktiivinen rasvansulattelu kevyen liikunnan avulla kuntopyörämäisessä Hypoxi-laitteessa. Tämä kuntopyörä onkin vain hiukan erilainen kuntopyörä, sillä se on piilossa kuoren sisällä, jonne pääsee sukeltamaan vannemaisen hameen avulla, joka kiinnitetään kuoren reunoihin. Vanteessa on kiinni sykemittari, joka tarkkailee pyörällä polkevan sykettä ja sen pysymistä optimaalisella rasvanpolttotasolla. Kohdennettu rasvanpoltto perustuu myös tässä kuntopyörässä ali- ja ylipaineen vaihteluun, joka tuntuu hauskana ilmavirtana ikäänkuin ilma pumppaisi pyöräilijää välillä ylöspäin nostaen ja hiukan välillä alaspäin vetäen. Polkemisen pitää tuntua kevyeltä ja jalkojen rullata vaivattomasti, että treeni kohdentuu oikealla tavalla. Tässä kohtaa siis myös saa hylätä itsestään sen äärettömän rankan suorittajan, joka yrittää tulla Hypoxi-pyörään vetämään spinning-tuntia. Tämä on kaikkea muuta! Tässä saa rennosti ajella ja lukea vaikka lehteä samalla vettä hörppien, sillä kevyen liikunnan tarkoitus ei ole vuodattaa valtavaa hikilamikkoa lattianrajaan. Pyörän teho perustuu  yli- ja alipaineen vaihteluun, joka saa aikaan verenkierron vilkastumisen ja rasva-aineenvaihdunnan kiihtymisen kohdennetusti ongelma-alueille. 30 minuutin pyöräilyn jälkeen kyllä silti tuntee tehneensä treenin ja hikoilua ei ole pystynyt välttämään, samaan aikaan jaloissa tuntuu ihanan lämmin ja hyvä tunne kun aineenvaihdunta on lähtenyt liikkeelle ihon pintakerroksiin.

IMG_4382

Hypoxi-pyörän pystyversio muistuttaa hyvin paljon tavallista kuntopyörää, joka on piilotettuna tyhjiökuoren sisälle.

Ohjeistuksen mukaan Hypoxi-päivinä ei kannata harrastaa muuta liikuntaa siitä syystä, että alipaineen avulla ihon pintaan eli rasvakudokseen imetty verenkierto pysyisi tehokkaana ja rasva-aineenvaihdunta käynnissä mahdollisimman pitkään. Kova urheilu Hypoxin jälkeen aiheuttaisi verenkierron palaamisen syvälle lihaksiin, jolloin ihon pintakerrosten aineenvaihdunta ei toimisi enää yhtä tehokkaana. Liikunnan lisäksi Hypoxi-päivinä kannattaa välttää saunomista, hierontaa sekä tietenkin tarkkailla kohtuudella syömisiä Hypoxissa annettujen ohjeiden mukaisesti parhaan lopputuloksen aikaan saamiseksi.

Ruoka-ohjeistuksena sain ennen hoitojaksoa ohjeeksi syödä jotain hiilihydraattipitoista noin 1-2 tuntia ennen hoidon aloittamista. Tämä aikaväli olisi hyvä olla vähintään viimeisestä ruokailusta, ettei viimeisimmän aterian hiilarit mene suoraan Hypoxi-treenin polttoaineeksi, joka taas hidastaa rasvanpolton käynnistymistä. Myös hoidon jälkeen suositeltiin muutamaa tuntia ennen seuraavaa ruokailua. Myös loppupäivän ajan kannattaa välttää hiilihydraatteja noin 6-7 tuntia. Hyvä Hypoxi- ruokavalio koostuisi kasviksista ja proteiinipitoisista lähteistä, joilla saa täyttää mahaansa Hypoxi-päivinä kohtuullisesti. Vedenjuontia suositellaan reilusti Hypoxi-päivinä sekä niiden välillä.

Yleisin ja suosituin Hypoxi-hoitojakso on  yhdistelmähoito, jossa on yhdistettynä sekä ihopuvun käyttö sekä Hypoxi-pyörä. Hypoxi-pyörää on olemassa kahdenlaista, sekä makuullaan poljettava versio että pystypyörä. Itse kävin omalla hoitojaksollani vain pystypyörässä, vaikka konsultaatiokäynnillä testasinkin makuullaan poljettavaa versiota. Jollain lailla pystyssä pyöräily toi itselleni tehokkaamman olon ja siksi kerta toisensa jälkeen päädyin siihen polkemaan. Makuullaan olevassa pyörässä tehot ovat samat, mutta asento hyvin erilainen ja paineenvaihtelun tuntee ehkä makuupyörässä vieläkin voimakkaampana makaavasta asennosta johtuen. Hypoxi- hoitoja varatessa kannattaa keskustella konsultaatiokäynnin yhteydessä omista tavoitteista jakson aikana. Jos tavoitteena on ihon kiinteyttäminen ja silottaminen, saattaa pelkkä ihopuvun kanssa tehty hoitojakso olla riittävä. Jos taas tavoitteena on ehdottomasti kohdennettu rasvanpoltto, saattaa Hypoxi-kuntopyöräily olla oikea tapa toteuttaa jakso. Yhdistelmähoito, joka sisältää nämä molemmat on kuitenkin varmasti se tehokkain ja toimivin tapa saada kaikki tehot irti koko jaksosta.

IMG_4386

Hypoxi-pyörän makuuversiossa voi makailla selällään pyöräilyn ajan.

Hypoxi-studiolta saa paljon tukea ja apua ruokavalion suunnitteluun ja hyvät ohjeet sen toteuttamiseen. Hypoxi-yrittäjä Marja Vento kertookin, että ruokavaliolla on suuri osuus myös Hypoxi-hoidon aikana tulosten saavuttamisessa ja hoidon onnistumisessa. Hypoxi- hoitojakso ei perustu nesteiden poistoon, joten ruokavalio-ohjeiden avulla tavoitellaan kestävää ja pysyvää rasvanpolton tilaa, jonka jälkeen asiakkaalla olisi hallussan hyvän syömisen ja elämäntapojen perusta, jonka avulla hoitotulosta on helpompi ylläpitää. Hypoxi-jakson aikana ei ole myöskään tarkoitus tehdä siitä suurta kärsimysten tietä taikka paastokautta, vaan nimenomaan ohjata terveellisen hyvinvoinnin ja tasapainoisen ruokavalion maailmaan.

No sitten, tietenkin ne tulokset! Tapahtuiko mitään? Yrittäjän kevääseen tämä Hypoxi-kuuri oli aivan ihana startti uuden aktiivisen elämän alkuun. Myös tulokset olivat jo niin mukavia yhden kuukauden aikana, että tämä 12 kerran kuuri tuli ja kevensi kevättä kummasti ja tästä on helppo jatkaa nyt oman kuntosaliharrastuksen pariin taas ihan uudella motivaatiolla. Senttejä suli ympäri kehoa kuukauden hoitojakson aikana -10cm ja vaatteet solahtivat päälle kerta kerran jälkeen helpommin. Uskomattomat luvut tulivat jo hoidon puolivälissä, kun kahden viikon hoitojakson jälkeen vyötäröltä oli sulanut pois rasvaa lähes 4cm! Vaikka hoitojakso sisälsikin vähän ruokavalioruodusta karkailua juhlien ja pääsiäisen pitkien suklaapyhien muodossa, oli tulokset jo tässä ajassa todella hyviä. Koska tavoitteena oli hyvinvointi ja itsensä tietynlaiseen liikkumisen motivaatioon palauttaminen, olen todella tyytyväinen tämän jakson tuloksiin.

IMG_4397

Rentoutumista ja hyvää oloa, studiolle voi saapua ottamaan sen pienen hetken omaa aikaa ja nauttia hyvillä mielin rentoutumisen tehokkaista tuloksista!

Yrittäjänä sitä helposti unohtaa sen kaikkein tärkeimmän voimavaransa, joka on oma jaksaminen ja oma hyvinvointi. Sen ylläpitäminen ja siitä huolehtiminen on monelle se kysymysmerkki, miten sen toteuttaisi ja mistä siihe löytäisi aikaa. Hypoxi-jakson aikana huomasin, että kalenteriin valmiiksi merkattu aika on kuin sovittu tapaaminen itsensä kanssa. Siitä ei tule niin helposti luistettua, kun se on sovittu jonkun muun kanssa jo etukäteen. Kolme kertaa viikossa oli sallittua ottaa se oma hetki hyvinvoinnille sekä samalla myös tuotetestaukselle. Samalla löytyi se hyvä rentotumisen keino, joka samalla vei omaa oloa aivan uudelle tasolle. Suosittelen Hypoxi-jaksoa kaikille,  jotka haluavat panostaa oman hyvinvoinnin kestävään lopputulokseen sekä rentouttavaan ja tulokselliseen liikuntaan. Itse aion suunnata pian jatkamaan Hypoxi-kokeiluani testaamatta jääneellä Vacunat-puvulla ja laitteella, joten jatkotarina sen testauksesta odottaa jo kulman takana 🙂
Kiinostuitko Hypoxista?

Lue lisää ja varaa oma maksuton konsultaatokäyntisi www.hypoxijoensuu.fi

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista Required fields are marked *