Blogi

Lentoon lähtenyt unelma

Valoisaa alkanutta vuotta ja Onnea kaikkiin sen tuomiin uudistuksiin, haasteisiin ja tavoitteisiin itse kullekin! VanillaDesignsin Tammikuu 2016 alkaakin juhlallisen tuntuisissa merkeissä – nimittäin tämä vuosi kokonaisuudessaan tulee olemaan VanillaDesignsin kymmenvuotisjuhlavuosi! Siitä on siis kymmenen vuotta, kun VanillaDesigns ponnisteli siivilleen Espoon Uusyrityskeskuksen siivittämänä ja heinäkuun helteissä vuonna 2006 lyötiin kättä päälle ensimmäisistä asiakastöistä.

Mitäs silloin aluksi olikaan, noina lentoonlähdön alkuvuosina? Oli ainakin suuri innostus, usko ja luottamus siihen, että kyllä kokemus kasvattaa siivet ja tekevälle löytyy. Tekemisen palo oli niin suuri, että sen turvin uskalsi hypätä hypyn tuntemattoman yrittäjyyden maailmaan, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut. Ainoa tapa päästä tekemään niitä asioita, joista oikeasti nautti, oli alkaa tehdä niitä itse.

Lue lisää →

Verkot vesille

Säät alkaa viilenemään, mutta jostakin syystä ajatus valkoisesta lumesta lämmittää mieltä. Luovuutta on taas herätelty monista eri paikoista ja uusien asioiden virta on ollut loputon. Loppusyksyn toimissa on näkynyt todellista syksyn tuoman energian voimaa, verkkoja on heitelty vesille ja uusia oppeja haalittu monista eri paikoista.

Teknisesti muuttuva maailma pakottaa muutokseen, tuntuu hurjalta millä tahdilla nykytekniikka pakottaa ihmisiä opettelemaan uusia asioita ja hallitsemaan monia eri kanavia yhteydenpitoon ja mainostukseen. Perinteiset näkymisen kanavat kulkevat siinä rinnalla, mutta suurelta osin kaikessa näkyy pilkahdus uusien verkkojen virittämisestä. VanillaDesigns on työskennellyt syksyn mittaan taas tien päällä, kahdessa kaupungissa ja liikkuvassa toimistossa. Joensuun päässä on viimeistelty opiskelun myötä asioita, tehty valokuvausprojekteja Korpilumon kanssa sekä suunniteltu eteenpäin Pohjois-Karjalan yrittäjien mainoskuvioita. Uutena tutkimuskohteena on ollut verkkokaupankäynti ja sitä myötä siihen liittyvät erilaiset ratkaisut, joiden pidemmälle viety selvittelytyö jatkuu vielä syksyn mittaan. Tarkoituksena olisi saada avattua kauppapaikka, jota varten yhteustyökumppanien etsiskelyä onkin ollut syksyn aikana. Monin tavoin verkottumista ja verkostoitumista, ihmisten tapaamista ja uusien asioiden kalastelua on ollut tämän syksyn virtaus.

Kotkan seudulla taas on innolla seurattu Urban Basics Stree&Sportwearin urheiluvaatemarkkinoinnin parissa tapahtuvia asioita, sekä suunniteltu sen osalta erinäisiä tapahtumia joulukuun puolelle. Yhteistyökuviot ovat olleet ennenkaikkea innostavia ja yrittäjän arkinen aherrus kaikkine haasteineen on vienyt syksyn pimeyden täysin mukanaan. Pian tupaan alkaa hiipiä jo jouluvalmistelut ja toivottavasti pian myös tämän yrittäjän valmistuminen muotoilijaksi. Yrittäjyyden yhdistäminen ammattikorkeakoulututkinnon suorittamiseen … on ollut kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen kokemus, joka onneksi alkaa häämöttää jo loppusuoralla. Koska haasteisiin on opittu vastaamaan, on siitäkin haasteesta vaan kahlattu eteenpäin. Koulutusohjelman myötä taas yksi etappi on tultu eteenpäin tällä jatkuvan oppimisen matkalla. Se mihin tie vie, kertoo tarina taas huomenna. Valmistua tutkintoon voi, mutta valmis osaaja ei ole koskaan. Se tekee tästä matkasta mielenkiintoisen.

Lue lisää →

Syksyn energiaa

Se on syyskuu. Se on täällä kuin vanha ystävä, koputtelemassa ovelle ja laittamassa taas ruotuun kesän jäljiltä vellovan vapauden ja haaveilun täyttämän arjen. Tuntuu puhdistavalta ja innostavalta taas aloittaa syysrutiineja, jotka väistämättä aina sisältävät jotain uutta. Yrittäjän kesäloma on aina vähän erilainen kuin tavallisen palkkatyössä käyvän arjessa, loman aikana luetaan sähköposteja ja tehdään pieniä työasioitakin, mutta uusia projekteja harvoin silloin aloitetaan. Lomalla lepuutetaan mieltä ja kerätään varastoon uusia ajatuksia ja ideoita, ehkäpä juuri varastoon syksyn varalle. Siksi syksy antaa taas vapauden aloittaa kovalla tohinalla kaikki pinnan alla kuplinut, kanavoida energia taas uudella innolla jonkun uuden kehittelyyn ja luomiseen.

Viimeisen puolen vuoden aikana on ollut ilo olla mukana projektissa, joka jatkuu luontevasti urheiluvaatebisneksen parissa myös nyt syksyllä. VanillaDesigns on ollut mukana luomassa ja toteuttamassa uuden Suomen markkinoille suuntaavan urheiluvaatemerkin brändinhallintaa ja graafisen ilmeen toteuttamista. Merkki toimii nimellä Urban Basics Street&Sportwear ja se valmistaa värikkäitä, trendikkäitä ja käytännöllisiä urheiluvaatteita, joille on saatu markkinoilla luotua jo kiinnostusta ja kysyntää, sekä käyttäjäkunnan anataman positiivisen palautteen perusteella suunniteltua jo uusia suunnitelmia. Tällaisessa projektissa on ollut ilo olla mukana, väistämättä itseenkin tarttuu roppakaupalla hyvää energiaa ja sporttista toimeliaisuutta.

Lue lisää →

Naisten kunniaksi!

Kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi toivotan piristävää ja hemmotteluntäyteistä naistenpäivää kaikille naisille! Tänään on syytä nostaa arvoon ja kunniaan oma asemamme, sekä se millaisessa valtiossa saamme elää. Ottakaa siis kaikki onnittelut ja toivotukset lämmöllä vastaan. Monelle naistenpäivä tuntuu olevan kuitenkin hiukan kaukainen teema ilman sen syvempää merkitystä. Toisaalta se kertoo omaa tarinaansa siitä, miten hyvin asiat meillä täällä kotimaassamme ovat. Tasa-arvoa ei tarvitse sen kummemmin ajaa tällaisina päivinä, eikä siitä erikseen edes keskustella, sillä yhteiskunnassa vallitsee jo sille perustuva valmis arvopohja. Tässä maassa jokaisella on tasavertainen oikeus ja mahdollisuus lähtökohtaisesti edetä ja saavuttaa haluamiaan asioita, ainakin lainsäädännöllisesti. Ruusu siis sille mahdollisuudelle!

Tämä päivä herkisti muistelemaan omaa naisyrittäjyyden alkutaipaletta vuodelta 2006. Miten suurella päättäväisyydellä ja tahdolla VanillaDesigns silloin pystytettiin, vaikka ensimmäiset käynnit Helsingin Uusyrityskeskuksessa olivatkin taistelua tuulimyllyjä vastaan. Jostakin syystä ihmiset jotka löivät kapuloita rattaisiin saivat vain aikaan suuremman halun pyörittää ratasta entistä kovempaa eteenpäin. Uskoin itse omaan yritystoimintaani niin suurella varmuudella, koska se oli ainoa asia jota todella halusin työkseni tehdä. Onnistumisen halu oli suurempi kuin epäonnistumisen pelko, eikä silloin mikään ole tiellä. Vähitellen alkoi löytyä ihmisiä, jotka kannustivat eteenpäin. Espoon Uusyrityskeskuksesta löytyi todella hyvää apua alkutaipaleelle ja Joensuun Uusyrityskeskuksen kautta sain oman maakunnan tsemppareita taustavaikuttajiksi toimintani aloittamiselle.  Osaavien, kannustavien ja motivoivien ammattilaisten avustamana sain yritykseni alulle kesäkuussa, keskelle Suomen kauneinta suvea – ja lomakautta.

Lue lisää →

Opiskelua, yrittämistä ja ajanhallintaa

Joskus muinoin, vuosia sitten termi ajanhallinta tarkoitti jonkin tietyn yksittäisen kellonajan hallintaa. Miten ehtii ajoissa sovittuun tapaamiseen, työpäivän jälkeen salille tai katsomaan lempisarjaansa televisiosta. Voi niitä vuosia – aikaa tuntui silloin olevan niin paljon kuin sitä vain jaksoi käyttää ja yrittäjän työpäivää pystyi jatkamaan vaikka yökolmeen, koska aamulla sai nukkua kymmeneen ja rakentaa oman ajanhallintansa aivan päivän fiiliksen mukaan. Silloin puhe ruuhkavuosista tuntui vähän liioitellulta, miten ne tulevat vuodet muka niin haastavia olisivat, onhan sitä kiirettä nähty läheltä koko työelämässä olon ajan. Vähänpä sitä silloin tiesi, eikä puolia edes arvannut.

Elämällä on taipumusta tosiaan vuosien vieriessä hiukan myös monimutkaistua ja noita aikoja voi vain muistella hienoisen epäuskon vallassa. Nykyroolissa yrittäjänä, opiskelijana, äitinä ja vaimona onkin jo hiukan eritavalla hallitsemista ajankäytön kanssa. Rooleja olisi vielä muitakin, ystävä, tytär, koiranomistaja. Saliharrastaja, spinning-addikti, elämän nautiskelija. Miten ihmeessä löydetään tasapaino ja aika kaikelle sille, mitä haluaisi päiviinsä sisällyttää?

Lue lisää →

Hymyile, olet verkossa.

Tänäänkin sadat silmäparit saattavat etsiytyä nettisivuillesi, arvioida yrityksesi kiinnostavuuden niiden perusteella ja muodostaa mielikuvansa hyvin lyhyen tuttavuuden kautta. Verkossa kuka tahansa voi leikkiä paparazzia, eikä edes kovin salaa. Mielikuva, joka yrityksestäsi napataan syntyy sekunneissa, onko ilmeesi siis kunnossa? Hyvin monella se ei aina ole.

Nykymaailmassa tavoitettavuus on vähän kuin lauma kuvaajia, jotka pyytävät poseeraamaan joka suuntaan yhtä aikaa. On mahdotonta onnistua jokaisessa kuvassa, jos ympärillä on kymmeniä kameroita joihin täytyisi katsoa yhtäaikaa. Siksipä verkkonäkyvyydessä voisi ajatella käyttävänsä tätä yksinkertaista ohjenuoraa apunaan, hymyile yhteen suuntaan kerrallaan.

Lue lisää →

VanillaDesigns goes 2015!

Hyvää alkanutta vuotta 2015! Uskomaton tosiasia havahdutti hereille vuoden alussa – yrittäjän urani yhdeksäs vuosi on juuri alkamassa! Vuosi ei siis voisi alkaa juurikaan paremmin kuin suuren uudistuksen merkeissä. Viimeinkin ollaan tässä vaiheessa, uusilla nettisivuilla käynnistelemässä yritystoimintaa taas uusille urille ja toimintatavoille monien toisiaan seuranneiden erilaisten ajanjaksojen jälkeen.

Tästä vuodesta on hyvä ennakkotuntuma ja sen varalle onkin ladattu paljon haaveita, unelmia ja ennekaikkea paljon uutta ja mielenkiintoista tavoiteltavaa. Ajatella, mikä matka tähän päivään onkaan kuljettu vuodesta 2006, huh! Yhdeksän fyysistä vuotta, mutta valovuosien matka tiedossa ja kokemuksissa. Usein sitä on tullut mietittyä, miten maailmankaikkeudella on ollutkaan kiertoradat kohdallaan, sillä asiat ja asiakkuudet ovat olleet suuri voimavara ja ilon lähde näiden vuosien aikana. Tällä matkalla on saanut kasvaa keltanokasta oikeaan yrittäjyyteen samalla kuitenkin tajuten oma pienuutensa tässä digitaalisen maailman vyöryssä ja laajuudessa. On saanut oppia toisten yrittäjien kanssa työskennellessä hyvin paljon eri alojen ydintoiminnasta ja niiden suunnasta. Matka jatkuu edelleen sen tosiasian edessä, että opittavaa on edelleen paljon. Mutta se tekeekin tästä mielenkiintoista, että haasteita riittää.

Lue lisää →