Blogi
Logo designs

Naisten kunniaksi!

Kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi toivotan piristävää ja hemmotteluntäyteistä naistenpäivää kaikille naisille! Tänään on syytä nostaa arvoon ja kunniaan oma asemamme, sekä se millaisessa valtiossa saamme elää. Ottakaa siis kaikki onnittelut ja toivotukset lämmöllä vastaan. Monelle naistenpäivä tuntuu olevan kuitenkin hiukan kaukainen teema ilman sen syvempää merkitystä. Toisaalta se kertoo omaa tarinaansa siitä, miten hyvin asiat meillä täällä kotimaassamme ovat. Tasa-arvoa ei tarvitse sen kummemmin ajaa tällaisina päivinä, eikä siitä erikseen edes keskustella, sillä yhteiskunnassa vallitsee jo sille perustuva valmis arvopohja. Tässä maassa jokaisella on tasavertainen oikeus ja mahdollisuus lähtökohtaisesti edetä ja saavuttaa haluamiaan asioita, ainakin lainsäädännöllisesti. Ruusu siis sille mahdollisuudelle!

Tämä päivä herkisti muistelemaan omaa naisyrittäjyyden alkutaipaletta vuodelta 2006. Miten suurella päättäväisyydellä ja tahdolla VanillaDesigns silloin pystytettiin, vaikka ensimmäiset käynnit Helsingin Uusyrityskeskuksessa olivatkin taistelua tuulimyllyjä vastaan. Jostakin syystä ihmiset jotka löivät kapuloita rattaisiin saivat vain aikaan suuremman halun pyörittää ratasta entistä kovempaa eteenpäin. Uskoin itse omaan yritystoimintaani niin suurella varmuudella, koska se oli ainoa asia jota todella halusin työkseni tehdä. Onnistumisen halu oli suurempi kuin epäonnistumisen pelko, eikä silloin mikään ole tiellä. Vähitellen alkoi löytyä ihmisiä, jotka kannustivat eteenpäin. Espoon Uusyrityskeskuksesta löytyi todella hyvää apua alkutaipaleelle ja Joensuun Uusyrityskeskuksen kautta sain oman maakunnan tsemppareita taustavaikuttajiksi toimintani aloittamiselle.  Osaavien, kannustavien ja motivoivien ammattilaisten avustamana sain yritykseni alulle kesäkuussa, keskelle Suomen kauneinta suvea – ja lomakautta.

Helsingin Naisyrittäjyyskeskuksen, joka silloin sijaitsi vielä Kaisaniemessä, löysin netistä vertaistukea etsiessäni. Koska kesäkuukaudet olivat suhteellisen hiljaista aikaa alkaneelle toiminnalle, oli minulla aikaa perehtyä yritystoiminnan pyörittämiseen ja mainosmateriaalien tekoon joita sitten jakelin Uusyrityskeskuksiin Espoossa. Ensimmäinen virallinen asiakas yritykselleni tuli viikko toiminnan aloittamisen jälkeen, verkkomainonnan kautta. Muistan sen tunteen, kun vastaajassa oli viesti asiakkaalta joka halusi tilata nettisivut. Oman yritykseni ensimmäinen asiakas, mikä mieletön tunne!!!

Toiminta alkoi rullata eteenpäin hiljalleen ja alkusyksyn vielä lämpimissä illoissa muistan kävelleeni syyshämärässä kohti Kaisaniemeä siellä alkaviin yrittäjän tietoisku-iltoihin. Siellä koulutuksissa ymmärsin, että olen aivan oikealla tiellä. Pitkään aikaan en ollut tuntenut missään niin suurta oikeassa paikassa olemisen tunnetta, kuin siellä muiden naisyrittäjien ympäröimänä kun sain kertoa omasta yritystoiminnastani ja ideoida sitä eteenpäin. Se riemu, innostus ja onnistumisen tunne siitä, että on saanut pystytettyä jotain omaa, se jäi mieleen päällimmäisenä niistä ajoista. Että oikeasti on todellakin itse itsensä oma johtaja! Muutama vuosi myöhemmin pääsin sitten itsekin mukaan Naisyrittäjyyskeskuksen asiantuntijalistoille ja siellä olen edelleen mukana vaikuttamassa, vaikka toiminta keskittyykin fyysisesti enimmäkseen Kymenlaakson ja Pohjois-Karjalan alueelle.

Yrittäjyydessä on parhaimmillaan kyse asioista joita tekisi muutenkin, mutta joita saa oman yritystoimintansa kautta tehdä elääkseen. Oman vapauden yhdistäminen elämänuraan on kokonaisvaltaisen kiehtovaa. Yrittäjän persoona on aina väkisin osa yrityksen kokonaisuutta ja vaikuttaa monella tapaa niihin valintoihin joilla yritystä lähdetään viemään eteenpäin asiakkaiden tietoisuuteen. Yrittäjyys on kokonaisvaltaista ja varsinkin naisvaltaisilla aloilla, joilla on paljon pienyrittäjyyttä välillä myös todella turvatonta ja epävarmaa. Erilaiset elämäntilanteet horjuttavat helposti myös yrityksen toimintaa. Yksityiselämän muutokset, jotka palkkatyöpaikoilla kuuluvat suljetun ulko-oven toiselle puolelle seuraavat yrittäjää mukana toimistosta kotiovelle. Elleivät nekin jo ole samassa osoitteessa. Äitiyslomat, hoitovapaat, sairastelut, lasten sairastelut, päivähoitojärjestelyt … kaikki tanssivat kalenterin sivuilla oman vastuunkannon alaisuudessa. Yrittäjällä ei ole esimiestä, joka astuisi esiin hädän hetkellä. Laivassa on vain yksi kapteeni, joka toivoo horisontin pysyvän mahdollisimman kirkkaana.

Tulevan kevään 2015 eduskuntavaalit pyörivät kiivaana jokaisessa mediassa ja herättävät paljon keskustelua. Tänä keväänä aioin itsekin antaa ääneni ehdokkaalle, joka mielestäni parhaiten tukee pienyrittäjyyttä. Naistenpäivän kunniaksi olikin kunnia käydä tutustumassa Kymen suurmarkkinoilla eduskuntavaaliehdokkaitten puoluetelttoihin, joista aika nopeasti valikoitui itselle sopivin vaihtoehto ja ehkä jo ehdokaskin tuleviin vaaleihin. Tässä maassa on lauma upeita naisia, jotka ansaitsevat valtiovallan tuen muuttuviin elämäntilanteisiinsa. Jos nämä naiset työskentelevät todellisena veronmaksajana yrittäjänä toimiessaan, olisi vähintäänkin kohtuullista, että valtio tulisi vastaan tukemaan muuttuvia elämäntilanteita hiukan joustavammilla kannustimilla. Samaisen työnteon kannattavuuden soisi jatkuvan ihan jokaiselle ihmiselle. Oma-aloitteisuuden ja kekseliäisyyden tulisi aina olla positiivista ja yrittämisen halua ei tulisi kitkeä pois turhalla toimimattomalla byrokratialla. Työn tekemisen tulisi olla aina mahdollista, ei koskaan rangaistavaa. Tämä pieni ajatus mielessäni lähden innoissani mukaan kevään poliittisiin ajatustalkoisiin.

Kaikkien naisten ja yrittäjien puolesta!

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista Required fields are marked *